Friday, April 27, 2012

Deb's 7th Marathon: ENR 2012 - I Survived!

gorgeous (credit: Abg Din)

Hello peeps. Pheuww punyalah lama tak hupdate blog, baru perasan Blogger dah berwajah baru haha, teruk kan, sampai tahap macam tu sekali. There's so much that i wanted to blog about but seriously bila rasa nak menulis, the mood goes away..yeap it goes away just like that. Oh in case you didnt know, my lovely and only sister, Ms E is getting married soon - 7 days to be exact and i'm swamped with all the wedding preparations. Kesibukkan itu juga adalah faktor penyumbang kepada kekurangan masa saya untuk mengupdate blog hehe.


the route hmm


So enough kata-kata pembuka, let's get back to business *cewaah*. Last Saturday, I ran my 7th Marathon - Energizer Night Race 2012. Walaupun 7 nampak seperti banyak tapi nervousnya hanya tuhan yang tahu. Nak-nak pulak dengan Larian Serba Tak Kena dari "Brooks, KEC, Shapadu dan Larian Bendang" lebih menguatkan lagi typhoon kat dalam jantung ni *peluh*.


with Cik Ruby
kita bergambar dulu
Hanim officially a Marathoner *high five* :)


Uncle Oliver pon ada *respect!*

We arrived at SIC at around 5.30pm. Lucky us, berjaya mendapatkan parking spot edisi khas yang amat dekat dengan entrance SIC *yeay*.  Makan sikit-sikit, ambil gambar banyak-banyak dan siap apa-apa yang patut. Tak sempat mengkaji route but all i know is i have to run 5 outer loops of SIC. yeap 5 freaking loops. and  so just you know, saya amat kalah dengan loop-loop ini, very-very-very bad indeed - mental tak kuat dowh.  Ntah apalah yang meracun fikiran saya sehingga ter-register category ini ermm  'ter' lah sangat ;p. According to ENR webpage, there's only 500 spots for Marathon category. Sikitnya!!  Harapan saya, janganlah  diescort lagi *amin*. Sudah amat femes masa PNM huhu


gambar lagi (credit:Kam)
asal nampak kamera haha ;p

Flagged off at 8pm. Mula berlari dalam trek SIC yang bosan itu. Saya berlari amat perlahan sehinggakan ada yang jerit "Aini, lari laju sikit" haha kepada siapa yang jerit itu, tidaklah mampu saya nak lari laju-laju, masa tu 2km pon tak lepas lagi. Oh target race ini ialah untuk habis sahaja, lari malam biasanya amat sukar, untuk sayalah.  Ok sambung kepada larian, rasa macam berzaman lari dalam circuit tapi kenapa tak keluar-keluar ni? Gagahkan juga berlari dan sebaik sahaja melepasi tunnel, yeay dah keluar pon dari circuit. Maka bermulalah azab berlari berpusingan ini. 

approaching Kedai Runcit Lily & Kak Ida

The first two loops was a struggle -  mentally.  After 18km, i gulped my first and only gel - tiba-tiba berasa sangat tak sedap badan and i find it hard to even brisk walking. So i decided to rest for a while bertafakur memikir apa nak dibuat untuk berasa ok dan bisa berlari kembali. Okay kaedah penyembuhan berjaya dikesan dan  Alhamdulillah, everything went well after that. I can run again *yeay*. Tak lama lepas itu, rasa lapar amatlah pulak *slap forehead*. Nak makan apakah? Gel - oh tidak, amat tidak lalu sekali. Thank God, jumpa Alexi and he offered me a cup of ice coke *heaven*. Coke is the greatest invention on the planet for a marathon. It never fails me - since i ran my first marathon, it gives me instant energy boosters after long godly hours of running, dah tu selalu lari tahap 8jam mestilah capek kan hahaha.  Dekat kedai Alexi, saya juga makan anggur dan tembikai hehe.  Okay dah bertenaga, boleh lari balik. Alexi's Kedai Runcit is only 2km away to the Check Point , and about 800m to CP kena mendaki bukit yang tak berapa nak tinggi tapi cukup menyentap jiwa raga *adoii*, apa lagi lari separuh je pastu jalan sampai atas *booo!*. On my 3rd loop saya dah boleh adapt the  idea of lari berpusing-pusing dan tak sabar nak habiskan loops ini.


muka sememeh dowh!!!

Masa lari -lari loop ini, i prefer berlari dekat area hutan yang gelap gelita tu, bila jumpa jalan besar dah tak syioks sebab panas. On my 4th loop, had half can of cold coke at Kedai Runcit Kak Ida n Lily. Setengah je tapi cukup untuk bertahan sampai ke CP. Grabbed my 4th ribbon and yeay, i'm on my final loop babeh - finally kan? Lari sampai jumpa Kak Ida, ambil coke (kan ada lagi setengah tin), brisk walking sambil menikmati coke dan booom, sambung lari terkedek-kedek balik. Lari lari lari (not all the way tho) - and i'm extremely happy when i crossed CP and received green ribbon which indicates that i'm done with this psychotic loop *hoyeahh*. 6km left, let's do it!
Coke!!! (setengah je dulu hehe) (credit:Zas)

Ingat terus masuk circuit, rupanya tidak!!! Kenapa baru tahu ada middle loop plak ini? and of course tak senang dowh!  Bukit bukau jugak macam harem rasa dah menangis lutut wa time ni. Ada satu part ni, bukit tinggi amat sampai nampak sayup lampu kat atas puncak tu hurmm  jalan ajelah lol. After 4 freaking long km baru masuk balik dalam circuit. Tak senang jugak!!!!!!! 2 km je to finishing line tapi mak aiiiiiiiii super-bosan and i swear inilah 2km paling jauh yang pernah saya berlari. Mental amat! Barulah nak menghargai route kat luar tadi huhuuu

300m to finishing line (credit: Victor)

300m to go - tengok jam, eh ini macam boleh habis within 6hours lah..so i upped my pace (choiii, boleh lah pulak nak laju kan?) and yes, i did it!!!  i finished in 5:57 - a sub 6 yo *lompat lompat lompat*. A sub 6 night marathon *pat pat shoulder* (night marathon is supertough!) It's not a PB tho but after all that i went through before ENR all i can say is that i'm so proud of myself. Perasaanya enak sekali ibarat Tatsuo-JoonSik memenangi Olympic Marathon gitu *over i know!* ;p. 

Here's my official result: 


Official Time: 5:57:11
Net Time: 5:56:59
Rank Overall:  262/362
Rank Women: 27/42
Rank Category: 17/28




dah sampai *hoyeahhh*, now where's my medal?
dapat medal terus tersadai *peace* (credit: Kak Ida)

with my precious :D
okay tukar background(credit: Amirul)

okay semua berjaya *lompat lompat*

celebratory dinner ENR & Bali :)

Begitulah alkisah Energizer Night Race 2012 saya. Credit time, to Kak Ida, Sulily and Alexi - thank you very-very much menjadi penunggu dan penyokong setia kami yang berlari ini, dan semua yang memberi sokongan ketika berlari (dan berjalan) saya amat hargainya. Ok sekarang saya nak sambung ikat riben kat goodies, Ms E dah beri jelingan tajam tu. Till my next post, toodles!

8 comments:

lina said...

Congrats on the awesome sub 6 run! And for your 7th marathon too. :)

Also, congrats to your Sis on her upcoming wedding.

Chewah... komen omputih gitu. xD

Julin Julai said...

mana gambar lompat? kami mau gambar lompat.
btw,congrats!

kuchalana said...

route dia mmg lazatkan.. congrats aini..

Anonymous said...

the last 5km mmg mental kan..? byk giler incline.. pehtu dah masuk track rasa jauh gile nak sampai finishing line.. tu mental no2. -hanim

Anonymous said...

tahniah..

ruby said...

congrats babe.. next full ayuh pulun lagi.. ;p

@nannoor said...

hi aini

saya adik hanim. hehe.
kelako baca ur ENR and yes, bukit mid-loop itu mmg macam harem. )(*&^%$%^.

syoknya u completed 8 FM. wow. i baru terkial2 nak amik HM kat penang nnt. FM dlm plan (tp tak tahu bila) hahahaha

sharon john said...

lovey pictures and shows your happiness after wining medal...


Wholesale Jewelry

 
design by suckmylolly.com